Over Ons2017-06-21T07:41:37+00:00

Brouwerij Egmond en de Egmond Experience

Brouwerij Egmond is de brouwer van de Sancti Adalberti abdijbieren. Deze enige Nederlandse Benedictijner abdijbieren zijn diep geworteld in het verleden van de abdij van Egmond. Die geschiedenis willen we je laten proeven middels de Egmond Experience.

We nemen je mee door de rijke cultuurhistorie, de ongeëvenaarde natuur en de bijzondere landschappen van de drie Egmonden (zie hieronder). De Egmond Experience biedt arrangementen op elk gebied: natuur, cultuurhistorie en landschap. Zowel sportief als de ‘easy way’. Maak een wandeling met een gids door de duinen en verbaas je over het feit dat ze er pas duizend jaar zijn. Maak een vaartocht met een gids over oude vaarten die overbleven na een van de oudste droogmakerijen van Holland, bezoek het bloembollenbedrijf van de firma Hopma, fiets door de prachtige landschappen van Noord-Holland met koeien, slingerende dijken en wuivend riet of maak een segwaytocht naar Egmond aan Zee met de westenwind door je haren en zilte zeelucht in je neus. Aan het eind van het arrangement wacht het mooiste geschenk: een proeverij van de Sancti Adalberti abdijbieren in het Proeflokaal van Brouwerij Egmond.

Maak kennis met Binders, Hoevers en Derpers

De Egmonden hebben veel meer te bieden dan strand en duinen. Drie Egmonden met elk een eigen karakter, maar onderling verbonden door de geschiedenis.

Binders heten ze, de bewoners van Egmond-Binnen. Hoewel een bescheiden volkje, is het juist daar waar de geschiedenis van Holland begon. Waar Adelbert in 690 het Christendom bracht en in de middeleeuwen een grote abdij gebouwd werd. Een centrum van religie en kennis. De abdij werd verwoest in 1573, verrees opnieuw in 1950 en torent hoog uit boven het dorp.

Hoevers heten ze, de bewoners van Egmond aan den Hoef. De hele geschiedenis van het dorp hangt aan de heren en later de graven van Egmond. Zij waren het die in de middeleeuwen het grootste slot van Holland bouwden. Ondergeschikt aan de abdij van Egmond weliswaar, dachten de heren er anders over en trokken vaak ten strijde tegen de monniken.

Derpers worden ze genoemd, de bewoners van Egmond aan Zee. Een trots volkje gehard door de armoede in de middeleeuwen. Eens was Egmond aan Zee een van de grootste vissersplaatsen aan de Noordzee, gesticht door de abdij van Egmond om de monniken van verse vis te voorzien. Velen kwamen om tijdens de barre tochten op zee. Alles wat de zee en de duinen brachten, beschouwden ze als hun eigendom. Er werd gejut en op grote schaal gestroopt. Ze groeven het duin af om hun aardappelen en groenten te verbouwen en vormden zo een landschap dat nog altijd aanwezig is.